06-Jul-2020

Genopretning af rygsøjler og håb
______________________________________________________________________________________________________________

 

Ghana ligger midt i Vestafrika ved Guineabugten. Det er her dr. Oheneba Boachie-Adjei voksede op – længe før han blev læge – og hvor han vendte tilbage, efter han var blevet en berømt kirurg, opfinder og filantrop. I dag redder han liv og genopretter håb for en sårbar befolkning, én operation ad gangen, og Stryker er stolt over at stå ved hans side.
 

At forbedre sundhedsplejen er en global udfordring. Og i nogle udviklingslande, såsom Ghana, er der et centralt behov for større adgang til behandling. Det omfatter behandling af deformiteter i rygsøjlen og andre ortopædiske problemer.

Ghana har historisk set haft mangel på kirurger og medicinsk teknologi, der er nødvendig for at udføre de komplekse operationer, der er forbundet med disse sygdomme. Dette lægger et enormt pres på de sårbare samfund, herunder spædbørn og små børn, hvoraf mange bliver forladt eller udstødes af deres familier på grund af den samfundsmæssige stigmatisering og prisen for behandling.

For de børn, der er plaget af skoliose, polio og andre rygrelaterede sygdomme, kom håbet i form af en læge, der boede næsten 13.000 kilometer væk – i Manhattan, New York, USA. 
 


Bragte ekspertise og ressourcer med hjem

_______________________________________________________________________________________________________________

Da han flyttede til USA fra Ghana i 1972, regnede dr. Oheneba Boachie-Adjei med, at han ville vende hjem en dag. Han vidste bare ikke, hvor lang tid der ville gå. Han var flyttet til USA for at gå på universitetet, videreuddannede sig til ortopædkirurg og fik ry for at være fremragende inden for sit felt.

Imens han stiftede familie og opbyggede sin praksis på Manhattan, begyndte dr. Boachie-Adjei at besøge sit hjemland Ghana. I 1998 startede han Foundation of Orthopedics and Complex Spine (FOCOS), og i 2012 åbnede FOCOS Orthopedic Hospital i Ghanas hovedstad Accra. To år senere, i en alder af 63, indså dr. Oheneba Boachie-Adjei: "Hvis jeg vil uddanne flere kirurger i Ghana, så er det nu". Og med det forlod han sit komfortable liv i New York City og vendte endelig hjem for at arbejde på fuld tid for FOCOS.

"Det er FOCOS' mission at tilbyde billig ortopædisk behandling til dem, der ellers ikke har adgang til en sådan behandling", forklarer dr. Boachie-Adjei. "De patienter, vi behandler både kirurgisk og ikke-kirurgisk, har invaliderende muskuloskeletale lidelser, herunder komplekse deformiteter af rygsøjlen og pædiatriske ortopædiske problemer". For Ghanas børn betyder det, at de kan få en kompliceret operation, som løser et medicinsk problem, der ville have udelukket dem fra at få et lykkeligt og sundt liv.
 


En værdsat partner

_______________________________________________________________________________________________________________

Dr. Oheneba Boachie-Adjei er mere end en inspirationskilde. Han er en partner, som vi sætter stor pris på. Dr. Boachie-Adjei er medlem af vores Spine-divisions videnskabelige bestyrelse. Han hjalp med at udvikle vores Mesa-låseteknologi, et top-load, lavprofilsystem, der er udviklet til at håndtere vanskelige manøvrer ifm. komplekse lidelser i rygsøjlen. Og Stryker støtter FOCOS ved at donere produkter til FOCOS-hospitalet i Ghana og ved jævnligt at sende medarbejdere på rejser til hospitalet.

"Min oplevelse med at arbejde på FOCOS-hospitalet med dr. Boachie-Adjei og andre fantastiske kirurger og læger og sygeplejersker var fantastisk", siger Catherine (Ross) Stone, Senior Manager for Advanced Operations hos Stryker. "Mange af de tilfælde, der ses på FOCOS-hospitalet, er meget mere alvorlige end, hvad der normalt ses i USA. At få lov til at være på operationsstuen under disse operationer er større, end man kan forestille sig". 
 


Håbets kraft

_______________________________________________________________________________________________________________

Når børn i Ghana har skoliose, polio eller en anden rygrelateret sygdom, fjerner det mere end deres mobilitet. Det kan fjerne deres håb og deres fremtid. Hos Stryker har vi set håbets kraft vende tilbage – ét barn og én operation ad gangen.

Det er ikke nemt at gøre sundhedsplejen bedre. Faktisk kan det være ekstremt vanskeligt. Men når det gælder steder som Ghana, hvor FOCOS hjælper børnene, er det altid det hele værd.