26-Aug-2021
En vindermetalitet hjælper den paralympiske deltager og Stryker-medarbejder Jillian Williams på banen og på operationsstuen


Jillian Williams nyder et travlt liv – arbejder, holder styr på to goldendoodles derhjemme og planlægger sin rejse til Tokyo til de paralympiske lege. Det amerikanske hold i siddende volleyball er dog ikke det eneste hold, som Jillian er en del af. Hun arbejder også med forskellige sundhedsteams og har kontakt til patienter hver dag som Mako Product Specialist hos Stryker.



En uventet diagnose


Jillians rejse begyndte, mens hun spillede volleyball på universitetet. Hun begyndte at føle smerter i det venstre knæ. "Jeg troede, det var min menisk, og jeg diagnosticerede mig selv hele sæsonen". Til sidst fik Jillian foretaget en MR-undersøgelse og fik at vide, hvad problemet i virkeligheden var: Ewings sarkom – en form for knoglekræft – og et brud. Alt dette i samme uge som hun fyldte 19 år.

Jillians læge, Valerae Lewis, MD ved MD Anderson Cancer Center i Houston, gav hende et par behandlingsmuligheder. Jillian valgte den, der gav hende den bedste chance for at dyrke sport, hvilket er hendes lidenskab og motivation. Den hed rotationplastik. Rotationplastik er en amputation, hvor lårbenet og knæet fjernes, hvilket giver plads til, at den nederste halvdel af benet kan rotere 180 grader og fastgøres igen med foden vendt bagud. Denne løsning ville gøre det muligt for Jillians ankel at fungere som et knæ. "Det forhindrer fantomsmerter", siger Jillian. For at håndtere bruddet blev der brugt en plade og skruer til at stabilisere lårbenet.
 

Jillian restituerer efter rotationplastikoperation

Gøre det hun elsker

Efter operationen, da Jillian stod over for mange timers fysioterapi og kræftbehandling, begyndte hun at tænke på, hvordan hun kunne være aktiv igen. Hun tænkte på at starte på en ny sport som skeetskydning, men hendes tanker vendte hele tiden tilbage til volleyball. Derfor besluttede hun sig for at lære sig selv at spille siddende volleyball. "Jeg begyndte at øve mig alene, og da jeg blev stærkere, besluttede jeg mig for at optage en video og sende den til det amerikanske hold i siddende volleyball". Til Jillians overraskelse blev hun bedt om at deltage i programmet og begynde at træne med holdet efter at have afsluttet sin behandling.

"Jeg vidste ikke, om jeg ville være god nok til at blive en olympisk atlet, men det gav mig noget at se frem til efter behandlingen", husker hun.


Omkring det tidspunkt, hvor Jillian modtog tilbuddet om at bleve en del af det paralympiske hold, var hun også færdiguddanet på universitetet. Hun kom til jobsamtale hos Stryker og lovede at give 100 % som arbejdende atlet. "Den ansættelsesansvarlige var meget støttende", fortæller Jillian.

Det varede ikke længe, før Jillian opdagede en anden lidenskab og motivation – at hjælpe andre mennesker. Som Mako Product Specialist er Jillian i kontakt med patienter og kirurger på en unik måde. "Jeg føler, at jeg gør mit job 10 gange bedre", fortæller hun og giver sine personlige erfaringer æren. "I årenes løb har jeg mødt flere læger, end jeg nogensinde havde drømt om. Jeg føler, at jeg kan føle med kirurger og forstår, hvorfor de valgte ortopædkirurgi som speciale, for at hjælpe patienter som mig. Jeg elsker at støtte lægerne og deres patienter, og at vi har det bedste produkt på markedet hjælper".

 

Jillian sidder ofte hos patienter og føler med dem, der er bange, og trøster dem før en stor operation. "Det giver mig stor tilfredshed og glæde", siger hun. Hver dag udlever Jillian Strykers værdier – herunder ansvarlighed for patienter og en beslutsomhed for at opnå bedre resultater.

Fem år stærkere

I dag nærmer Jillian sig femårsdagen for diagnosen, hvor hun vil blive betragtet som i remission. "Jeg ser frem til at konkurrere i de paralympiske lege for de venner, jeg har mistet til sarkom og for dem, der stadig er i behandling fem år senere", siger hun.

På trods af det lange forløb har Jillian formået at opretholde sin beslutsomme, glade og udadvendte personlighed. "Samfundet ønsker, at vi skal tro, at vi som voksne ikke kan nyde de samme aktiviteter, som da vi var børn og unge. Det passer ikke", fortæller Jillian. "Uanset hvad du har været igennem, har du så meget potentiale!"

Det er budskabet, som Jillian vil tage med sig til Tokyo. Og det er det samme budskab, hun sender videre til de patienter, hun møder.

 

Læs mere: Livet efter OL